首页 > 附属医院 > 瑞金医院 > 正文

瑞金医院

点击:[]

WechatIMG401

瑞金医院始建于1907年,原名广慈医院,是一所三级甲等综合型教学医院。医院共有三个院区,总占地面积436亩,核定床位2742张,在职员工5788人,拥有中国科学院院士陈竺、陈国强以及中国工程院院士王振义、陈赛娟、宁光等一大批享誉国内外的医学专家。医院现设有48个临床科室,已获批23个国家临床重点专科、1个国家重点实验室、1个国家临床医学研究中心、1个国家自然科学基金委基础科学中心、4个教育部重点学科、6个省部级重点实验室、34个学科专业国家药物临床研究基地。医院在复旦医院排行榜”2020年度综合排名居全国榜第五、华东榜第一,其中17个学科在专科榜中位列全国前十,上榜学科的数量稳列前茅。

瑞金医院以扎实的学术成果为引领,以疑难危重疾病诊疗为己任,不断挑战技术无人区,积极开展高精尖诊疗技术,以学科综合优势为依托,实行多学科联合会诊制,医疗诊治水平广获全国患者和同道们的肯定。拥有国内首屈一指的完全自主知识产权现代化质子治疗中心——肿瘤(质子)中心;首个集临床医学与基础研究于一体的综合性国家级转化医学重大科技基础设施——国家重大科技基础设施(上海);作为上海便民服务数字化转型中医疗机构先行者,获批上海市数字医学创新中心建设项目。同时,在在江苏无锡、太仓、浙江舟山、海南博鳌等地开设合作分院。

十四五期间,医院确立了品牌塑造、进步变革、质量体系、有机整体、智力智慧、提高效率和技术至上“BE-QUIET”发展战略,探索单体多院区一体运营、垂直管理、同质医疗的现代化医院发展之路;积极建设国家医学中心和国家区域医疗中心,同步整合医疗卫生资源,构建紧密型医联体,实现医院、社区和公共卫生体系间无缝衔接。以提高综合性创伤救治和应急医疗救援能力为目标,打造上海市中心平战结合的应急医疗综合体;凝练专科特色,搭建数字化平台,探索长三角一体化医学共同体发展之路;担当国之重器责任,探索带动产业园区兴起的未来医学发展之路;融入一带一路,推动国际合作,建设亚洲一流示范性医院

Ruijin Hospital, Shanghai Jiao Tong University School of Medicine

Ruijin Hospital, founded in 1907 and formerly known as Kuang-tse Hospital, is a tertiary hospital rated as "Grade 3, Class A" by the National Health Commission. The hospital has three campuses with a total land area of 290,667 square meters. It has 2,742 staffed beds and employs 5,788 professionals. The hospital boasts numerous medical experts with a high reputation both at home and abroad, including CHEN Zhu and CHEN Guoqiang as members of the Chinese Academy of Sciences, WANG     Zhenyi, CHEN Saijuan, and NING Guang as members of the Chinese Academy of Engineering.

The hospital runs 48 clinical specialties, among which 23 are selected as national key ones, and 34 are qualified for conducting clinical trials as CDE base. It also houses one national key laboratory, one national center for clinical research, one basic science center of NSFC, four key disciplines of the Ministry of Education, and six municipal-level research institutes. Ruijin Hospital is ranked No. 5 in China Mainland and No. 1 in the eastern region by the "Honor Roll of Fudan Hospitals in 2020"; 17 clinical specialties are ranked as top 10 by specialty and are among the best.

上一条:上海市伤骨科研究所 下一条:国家转化医学研究中心(上海)

Copyright©上海交通大学医学院国际青年学者论坛   地址:上海市重庆南路280号 电话:021-64675165